Dewaele Vastgoeddiensten © 2024

De tien favoriete vragen van werkgevers

15 maart 2022

Tijdens een sollicitatiegesprek is de eerste indruk van cruciaal belang, er wordt snel een oordeel over jou gevormd. Het is daarom aangeraden om je op voorhand goed voor te bereiden. We zetten de 10 meest gestelde vragen op een rijtje en geven je tips hoe je hierop gepast kan reageren.

Sollicitatie

1. Wat zijn je sterke en minder sterke eigenschappen?

Een zeer klassieke vraag maar een van de moeilijkste om te beantwoorden. De sterke kanten mogen niet op een 'arrogante' manier worden overgebracht, tegelijkertijd dienen de minder sterke eigenschappen op een genuanceerde manier aangehaald te worden. Geef enkele eigenschappen die zowel negatief als positief kunnen worden ervaren, zoals bijvoorbeeld detailgericht. Hou bij jouw antwoord steeds de vacature waarvoor je solliciteert en de gevraagde competenties in het achterhoofd.

2. Waarom ben je op zoek naar ander werk?

Bij deze vraag dien je voornamelijk je motivatie naar voor te brengen. De werkgever wil niet weten waar je van houdt maar wat je motiveert. Op basis van deze informatie wordt er gekeken of jouw profiel bij het bedrijf en bij de functie past. Vermijd dat je iets negatiefs zegt over je vroegere werkgever of collega's, zo zou je een negatieve indruk nalaten bij de rekruteerder.

3. Kan je 'neen' zeggen?

Met deze vraag wil de werkgever te weten komen of je voor je mening durft uitkomen. Met concrete voorbeelden uit je leven, zowel privé als professioneel, kan je je antwoord verduidelijken.

4. Waar zie jij jezelf over 5 jaar?

Deze standaardvraag krijgt iedereen te horen tijdens een sollicitatiegesprek. Het antwoord hierop heeft meer betekenis dan je zou denken, de werkgever krijgt hiermee een beeld van jouw ambities. Toon aan dat je ambitieus bent en dat je wil meegroeien in het bedrijf.

5. Waarom heb je voor die opleiding gekozen?

Deze motivatie van je opleiding laat de werkgever nagaan of je je opleiding optimaal hebt benut en of je 100% achter je studiekeuze staat. Indien je niet 100% tevreden bent over je studiekeuze, dan nuanceer je je antwoord door mee te geven dat de opleiding je heel wat heeft bijgebracht.

6. Heb je studentenjobs gedaan of stages gelopen?

Als starter op de arbeidsmarkt is het niet altijd even makkelijk om jouw motivatie aan te tonen. Met deze vraag kan je dit aantonen en krijgt de werkgever zicht op jouw werklust. Heb je geen of weinig werkervaring, dan ga je het best dieper in op je schoolervaring.

7. Waarom ben jij diegene die een toegevoegde waarde zal zijn voor onze onderneming?

Voordat je deze vraag kan beantwoorden, zoek je het best informatie op over het bedrijf. De werkgever wil voornamelijk de bevestiging horen op de doelstellingen van het bedrijf. In dit antwoord zet je voornamelijk je kwaliteiten in de kijker.

8. Wat weet je over ons bedrijf?

Met deze vraag peilt de werkgever naar jouw interesse in het bedrijf waarvoor je solliciteert. Als kandidaat ben je maar beter goed voorbereid op deze vraag: surf daarom voor het gesprek even naar de website en zorg dat je in enkele zinnen jouw kennis over het bedrijf kan brengen tijdens het gesprek.

9. Wat zijn jouw interesses?

Mocht je nog geen werkervaring hebben, dan komt deze vraag gegarandeerd aan bod. Je kan vertellen over je hobby's en deze 'vertalen' naar je professionele leven. Speel jij bijvoorbeeld tennis of een andere individuele sport, dan kan het aantonen dat je competitief ingesteld bent.

10. Heb je nog vragen?

Het is van uiterst belang om op deze vraag te reageren. Ook al heb je niet meteen een idee welke vraag je moet stellen, vraag dan bijvoorbeeld wanneer je antwoord mag verwachten. Een goede tip is het noteren van extra vragen voor het sollicitatiegesprek, zo geef je een blijk van interesse.

Tags:

Gerelateerde posts

Zoekopdracht

Dewaele zoekt voor jou

Een ruim bedrijfspand, een villa in 't groen of een appartement aan zee. Laat ons weten wat je precies zoekt en ontvang als eerste het meest recente (en discrete) aanbod in je mailbox. En dit nog voor het op de vastgoedwebsites wordt gepubliceerd!

Zoekopdracht bewaren Bekijk het aanbod

Wij maken gebruik van cookies om jouw gebruikservaring op onze website zo optimaal mogelijk te maken. Daarnaast wensen wij tracking- en advertentiecookies te gebruiken om jouw websitebezoek persoonlijker te maken. Ben je benieuwd naar deze gepersonaliseerde advertenties? Klik dan op “Akkoord”(met ons privacybeleid). Lees meer

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.