Klik hier voor meer info
Wanneer je een sollicitatie afneemt is het belangrijk, om een goed beeld te krijgen, dat je de juiste vragen stelt. Daarom gingen wij voor jou op zoek naar de beste vragen om te stellen bij zo’n sollicitatie. Lees ze, onthoud ze en stel ze.
Wanneer de kandidaat hierover nadenkt en met een uitgebreid antwoord komt, dan mag je ervanuit gaan dat hij of zij een harde werker is die om kan met kritiek – én er bovendien iets mee doet. Een goede werkkracht kan voorbij harde woorden kijken en er zijn of haar voordeel mee doen. Krijg je geen, of een vaag, antwoord? Dan kan dat een teken zijn dat de kandidaat in kwestie zijn/haar eigen zwaktes niet kan of wil zien – wat lastig is om mee samen te werken.
Want, als hij/zij iets graag doet, dan is de kans zeer reëel dat hij/zij er ook effectief goed in is. Bovendien zal het antwoord op deze vraag je ook vertellen of en hoe de kandidaat past in je team, in jouw zoektocht en… of jouw bedrijf hetgeen is waar de kandidaat naar op zoek is.
Iedereen heeft al weleens een fout gemaakt of iemand teleurgesteld. En dit is geen probleem, zolang we weten hoe we er correct mee moeten omgaan: hoe gaan we verder en hoe pakken we die tweede kans aan? In het ideale geval, vertelt de kandidaat je hoe hij/zij een initieel negatieve situatie heeft omgezet naar een positieve. Hetzij door toe te geven dat hij/zij een fout maakte en eruit leerde, hetzij door meteen actie te ondernemen om de fout recht te trekken.
Let goed op de details: deze zijn belangrijk. Iemand die effectief met een probleem geworsteld heeft, en het zelf oploste, zal de details niet vergeten en ze sowieso vertellen. Is het een vaag verhaal zonder al te veel diepgang? Dan is de kans groot dat je kandidaat niet de persoon was die voor de uiteindelijke oplossing zorgde.
Met deze vraag ga je op zoek naar de sociale intelligentie van je kandidaat: herkent hij of zij wat anderen als ‘zwakte’ percipiëren? Het is belangrijk dat je iemand in je team hebt die er zich bewust van is hoe hij of zij overkomt bij anderen. Vraag wat ze al ondernomen hebben om deze ‘zwaktes’ of misopvattingen weg te werken.
Dit is zeker geen eenvoudige vraag, maar wel een ontzettend leerrijke. Want zo ontdek jij welke eigenschappen je kandidaat belangrijk vindt in een werkkracht – wat jou dan weer kan helpen evalueren of de kandidaat past binnen de normen en waarden van het bedrijf.
Dit is een variatie op de standaardvraag ‘Ben jij een teamplayer?’. Met het antwoord op deze vraag leer je meer bij over het gedrag van de kandidaat op de werkvloer – en kan je inschatten of dit binnen jouw team past.
Het is handig om weten of je kandidaat durft toegeven dat hij of zij hulp nodig heeft. Bovendien leer je met deze vraag ook bij hoeveel hooi iemand op zijn of haar vork kan nemen vooraleer het teveel wordt. Je wil met deze vraag ontdekken of je kandidaat de beschikbare hulplijnen zal gebruiken.
Zo leer je de kandidaat kennen en ontdek je waar ze (niet) achter staan. En de hobby’s of algemene interesses van iemand, die verraden meestal een groot deel van hun karakter – wat belangrijk is wanneer je te weten wil komen of iemand in je team past.
Het is belangrijk om je kandidaat te leren kennen als iemand die ook een leven heeft buiten de werkvloer. En dit kan ook heel leerrijk zijn voor jou! Bovendien kom je te weten of je kandidaat een groot sociaal netwerk heeft, of het liever op twee of drie mensen houdt. En ook deze informatie is belangrijk voor jou om te beslissen of hij/zij al dan niet in de sociale atmosfeer van jouw team zal passen.
Deze vragen zijn iets specifieker gericht op de mensen die al een job hebben (gehad). Toch kan je deze ook zo aanpassen dat ze toepasbaar zijn voor mensen die de schoolbanken net verlaten hebben: ook op school wordt er feedback gegeven, worden er fouten gemaakt, … Het enige wat je dan moet doen, is je vraag een beetje anders formuleren. Succes met het vinden van dé kandidaat!