Legal verantwoordelijke aan het woord

Elke maand laten we één expert aan het woord vanuit Dewaele Vastgoedgroep. Deze maand was het aan Sofie Demeulemeester, legal verantwoordelijke. Ontdek hier wat ze allemaal te vertellen had!

1. Hoe ben je bij Dewaele terechtgekomen?

Vooraleer ik voor Dewaele koos, was ik al zes jaar aan het werk als advocaat aan de Kortrijkse balie. Hoewel ik niet actief op zoek was naar een nieuwe job, was ik wel al stilletjes aan het nadenken over het verdere verloop van mijn professionele toekomst. En net op dat moment kwam de vacature voor een nieuwe legal verantwoordelijke binnen Dewaele vastgoedgroep op mijn pad terecht…

Ik was meteen geprikkeld en besloot er gewoon voor te gaan, voornamelijk omdat ik bekend was met Dewaele vanuit eigen positieve ervaring: niet alleen heb ik samen met mijn man jarenlang een appartement gehuurd via bemiddeling van Dewaele, maar hebben we nadien ook ons huis via hun tussenkomst aangekocht. Bovendien kende ik al een aantal mensen die binnen de Groep aan de slag zijn, en zij waren steeds vol lof over hun job en de collega’s.

2. Waarvoor ben jij verantwoordelijk?

Eerst en vooral sta ik standaard in voor het oplossen van juridische vragen van zowel makelaar als klant: deze verschillende juridische dossiers volg ik nauwlettend op, zodat er zeker niets over het hoofd gezien kan worden.

Daarnaast sta ik samen met mijn collega Kimberley in voor de ondersteuning van de verschillende diensten binnen de Groep betreffende opmaak en nazicht van documenten en contracten, maar ook het juridische luik van het debiteurenbeheer.

Vervolgens voorzien wij een aantal juridische opleidingen voor onze makelaars én zorgen wij voor een wekelijks informatiemoment: zo zorgen we ervoor dat iedereen up-to-date blijft op juridisch gebied.

Tenslotte voorzien wij de website van informatieve artikels, waarin we juridische aspecten binnen het vastgoedrecht op een praktische en zo transparant mogelijke manier uiteenzetten.

3. Waarom heb je gekozen voor een specificatie in vastgoed?

Wel, ik hou nogal van een uitdaging (lacht). En omdat vastgoedrecht een zeer uitgebreide materie is, is dit helemaal iets voor mij: het omvat verschillende takken van het recht en is daarom elke dag opnieuw iets nieuws. Ik blijf weg van één bepaald ‘hokje’ van het recht, wat mijn interesse in de job dag na dag levend houdt. Bovendien draagt vastgoedrecht ook een groot commercieel en menselijk aspect in zich. Dit vraagt om een nieuwe aanpak bij elk dossier, wat het geheel een stuk interessanter maakt.

4. Wat zijn de grootste uitdagingen in de job?

Regelgeving is een ontzettend dynamisch gegeven, waardoor er een continue opvolging vereist is om een correcte en volledige begeleiding te kunnen voorzien. Ervoor zorgen dat je steeds op de hoogte bent van alles is dus de boodschap!

5. Zijn er grote verschillen als legal verantwoordelijke binnen de vastgoedsector, in vergelijking met andere sectoren?

Zeker weten! Het is de eerste keer dat ik aan de slag ben gegaan als jurist binnen een onderneming, en de verschillen tegenover jobs binnen de advocatuur zijn behoorlijk aanwezig. Het grootste verschil is de werking: Dewaele Vastgoedgroep heeft intern een grote wisselwerking tussen de verschillende diensten (finance, HR, legal, marketing, IT, …), waardoor er een nauw contact is met het management. Daarom ervaar ik nu voor het eerst in de praktijk hoeveel aspecten er eigenlijk bij het ondernemen komen kijken!

6. Werk je in team of voornamelijk alleen?

Wanneer we praten over legal werk, werk ik voornamelijk samen met mijn collega Kimberley. Maar omdat sommige zaken verder reiken dan puur het juridische aspect, werk ik ook regelmatig samen met collega’s uit andere diensten binnen de Vastgoedgroep.

7. Wat is je favoriete deel van de job?

Geen enkele dag is hetzelfde: fantastisch! We krijgen elke dag nieuwe en andere vragen voorgeschoteld waar we antwoord op moeten kunnen bieden. Zo vertrek ik elke dag met het gevoel naar huis dat ik niet enkel gewerkt, maar ook bijgeleerd heb.

Bedankt, Sofie!


Om jouw ervaring op onze website zo gemakkelijk mogelijk te maken verwerkt Dewaele vastgoedgroep jouw gegevens en bewaart ze jouw voorkeuren. Zo kun je op elk moment de draad weer oppikken. Dewaele Vastgoedgroep maakt hierbij gebruik van cookies. Door op ‘Ik ga akkoord’ te klikken of gebruik te blijven maken van deze website en onze diensten, ga je akkoord met de privacy policy, die ook de cookie policy bevat. Wil je meer weten over cookies of hoe wij jou op sociale media gepersonaliseerde berichten kunnen sturen? Lees meer